Nieuws - Onzichtbaar Donkerbroek: positieve reacties op 'historische dag'

De organisatie van Onzichtbaar Donkerbroek kijkt terug op een geslaagde activiteit in het kader van 500 jaar Ooststellingwerf. Zaterdagmorgen ging om 10.00 uur de historische tocht van start. Het was zaterdagmorgen gelukkig eerst droog, Het aantal deelnemers dat in café Donkerbroek routekaartjes kwam ophalen druppelde mooi door. 

Historische fietstocht

De tocht over 20 kilometer voerde langs 40 historische foto’s met een beschrijving van de geschiedenis van de locatie. Onderweg waren er foto’s van bijvoorbeeld het voormalige posthuis, de brugwachterswoning,  wielerbaan de Zwaluw bij Ontwijk, het zwembad bij de Tjonger, het pluimveefokbedrijf aan de Balkweg, maar ook aan de andere kant van Donkerbroek foto’s van plaggehutten, het NAD-kamp en de molen op het Oost. 

Ook met de bus langs de route

Over de dag reden ook twee bussen met minder valide inwoners uit Donkerbroek langs de route. De foto’s riepen vele herinneringen op en ook het bezoek aan de exposite ‘it Gruttersplak’ viel in de smaak. Wietze en Anita hadden hier veel tijd en energie in gestoken en de expositie prachtig aangekleed. Ook daar was het een komen en gaan van bezoekers.

Kinderkermis en historische markt

Om 10 uur ging tevens de markt en de kinderkermis aan de Schoolstraat van start. Dit begon rustig maar gaandeweg kwam er meer publiek op af. Helaas begon het ’s middags te regenen. Het was een gezellige markt met muziek op de achtergrond waar men streekproducten en lekker eten kon kopen.

Fotopresentatie en kunstwerk

’t Startblok had niet te klagen over het aantal bezoekers. De hele dag door was er aanloop van mensen die de kunstwerken van de leerlingen van beide basisscholen en de doorlopende fotopresentatie kwamen bekijken. Mensen raakten met elkaar in gesprek over de geschiedenis van Donkerbroek en haalden allerlei herinneringen op. Ook waren er inwoners van Donkerbroek die al een heel leven in Donkerbroek woonden maar nog nooit in de openbare school waren geweest, kortom Onzichtbaar Donkerbroek zorgde voor onderlinge verbinding.

Spetterend slot

Het mooiste voorbeeld van verbinding was het spetterende eindoptreden van Looft den Heer, de Bazuin, Excelsior en Tsjusterrocksum. Gezamenlijk brachten ze vol overtuiging ‘ With a little help from my friends’ van Joe Cocker ten gehore. Het was prachtig. Mooi dat dit mogelijk is in Donkerbroek en eerlijk gezegd (met het dorpsfeest volgend jaar in het vooruitzicht) smaakt dit naar meer !    

Na afloop werd het feest nog even voortgezet in café Donkerbroek waar DJ Appie de muziek verzorgde. Het bleef nog lang onrustig op de Vosseheer.

Veel fietsers op zondag

Vooraf was al gemeld dat de foto’s ook op zondag nog zouden blijven staan. Na de regen van zaterdag was het zondag mooi fietsweer en melden zich om 10 uur de eerste fietsers al bij ‘Stap es in’ voor een routekaart. Enige paniek brak uit omdat de routekaarten nog in het café lagen en men daar nog op 1 oor lag. Om 11 uur was het probleem echter opgelost en waren er weer volop routekaarten beschikbaar. De hele zondag was het een komen en gaan van fietsers bij de foto’s en werd de tegenvallende deelname door de regen meer dan goedgemaakt. In het dorp zag je groepjes mensen met elkaar praten bij de foto’s. 

Opruimen

Rond 16.00 uur werd begonnen met het opruimen van de foto’s en ook toen waren er nog steeds fietsers op pad bij de route. Er waren eigenlijk alleen maar louter positieve reacties over de foto’s en het verhaal erbij en werd er vaak gevraagd of er nog een vervolg op komt.

Zelf zijn wij blij verrast dat het evenement zoveel heeft los gemaakt en dat we zoveel positieve reacties hebben gekregen. Met het dorpsfeest op komst gaan we zeker nadenken of hier volgend jaar een vervolg aan kan worden gegeven. 

Fotoalbum Onzichtbaar Donkerbroek 30 september 2017

Geplaatst op: 03 Oktober 2017

terug