Nieuws - Dorpsfeest 2023: Snelle Jelle winnaar zeepkistenrace

Op vrijdagmiddag stroomt de oude N381 vanaf de hoge brug langzaam vol met mensen. In de verte, boven op de hoge brug, zien we een hoog gevaarte opdoemen. Het is de 5 meter hoge schans waar vanaf de zeepkisten zich in de diepte storten om zich een weg te banen naar de finish. De baan is zo'n 200 meter lang met onderweg een paar bochten en een drempel. Er zijn 16 zeepkisten gebouwd en 22 deelnemers prijken op de lijst om een poging te wagen. Iedereen krijgt twee kansen om de snelste tijd neer te zetten. Zo tegen een uur of drie ziet het zwart van de mensen rond de uitgezette baan. Het publiek krijgt nog een laatste waarschuwing dat afstand in acht moet worden genomen van de baan. Immers ook zeepkisten kunnen uit de baan vliegen. Elise staat boven op de schans deelnemers voor te bereiden en Koert staat bij de finish voor het commentaar achteraf. De eerste deelnemer staat in de startblokken. Homme Jonkman staat klaar met zijn "Rusty Trombone". Drie...twee...één, en de eerste zeepkist vliegt met een enorme vaart naar beneden. De zeepkistenrace is begonnen. 

Prachtige creaties

De mooiste creaties komen voorbij. Het huwelijksbootje, Oma's Nest, De vliegende nonnen, Boksemerbier, The Simpsons, De Slome Duikelaar, Fêstbakkers, Mojodojo. Zelfs de Schippers van de Kameleon doen mee. Snelle Jelle (Jelle de Haan) doet zijn naam eer aan en zet direct een snelle tijd neer. Ook doen er twee dames mee: Grisanne Hoekstra (Longspeed) en Marissa van der Ploeg (Boksemerbier). Bij Grisanne gaat het vlak na de start behoorlijk mis: de kar begint te slingeren op de schans raakt onderaan uit evenwicht en slaat om. Grisanne komt hard in aanraking met het wegdek, maar ze komt er gelukkig goed van af. Wat schrammen op de schouders en een sneetje in de neus. Na een bezoekje aan de EHBO gaat ze uiteindelijk toch met een prijs naar huis: de pechprijs. De poging van Marissa gaat daarna gelukkig wel goed.

Rode vlag en safety cars

Alle deelnemers komen twee keer aan de beurt. Hadden we met Grisanne al een "rode vlag" gehad, er waren ook de nodige "safety cars": een aantal lekke banden, of een gebroken as. Maar de deelnemers weten van geen ophouden. Banden worden geplakt, harder of juist zachter en assen worden gelast, zodat toch die tweede poging gedaan kan worden. Het publiek vermaakt zich opperbest. In september 30 graden en een zonnetje erbij, wie had dat gedacht. Boven het parcours vliegt een drone heen en weer om de deelnemers vast te leggen. De zeepkisten rijden om via de Vosseheer en sluiten achter de schans weer aan. Een heftruck tilt ze dan weer op de schans, voor een nieuwe poging. Een aantal zeepkisten worden gebruikt door verschillende deelnemers.

De tweede ronde

Ook in de tweede ronde worden er weer een paar snelle tijden geklokt. En nadat de tweede poging van Oma's Nest halverwege eindigt met een kapotte as, is er nog één deelnemer die een poging waagt: in "De Slome Duikelaar" komt een derde dame naar beneden "gedoken" van de schans: lid van de Feestcommissie Elise Deddens! Ondanks dat ze finish niet haalt op eigen kracht een stoere poging! Daarmee komt er ook een eind aan de Zeepkistenrace. Een spectaculair onderdeel van het Dorpsfeestprogramma. Rest ons nog de prijswinnaars bekend te maken: Jelle de Haan met de "Snelle Jelle" blijkt de snelste tijd te hebben neergezet. Daarachter als tweede gevolgd door de "Fêstbakkers" Girard en Coert-Jan Poortman. Derde worden Kars Houwing en Niels van der Wal met hun kist "Team Kars/Niels". De originaliteitsprijs gaat naar "The Simpsons" van Max en Eric van der Horn-van den Bos.

Klik HIER voor een fotoverslag. 

Geplaatst op: 12 September 2023

terug