Nieuws - Dorpsfeest 2023: Jan Merte de "Alleskunner van Donkerbroek"

Liefst 91 deelnemers hadden zich opgegeven voor de zaterdagmiddag om te dingen naar de titel "De Alleskunner van Donkerbroek". Maar ja om 90 spellen te bedenken dat was de organisatie te gortig, dus bij het allereerste spel vielen er direct al 31 af. Iedereen moest van een A4'tje een vliegtuigje bouwen en die vanaf het hek zover mogelijk de tent in laten vliegen. Er vlogen uiteindelijk 91 vliegtuigjes door de ruimte. De 31 die het dichtst bij het hek neerkwamen, al of niet na een rondvlucht, vielen direct af. Zo bleven er 60 deelnemers over voor de tweede beproeving. 

10 teams van 6 doen de strandballenrace

Er werden teams van 6 geformeerd voor het volgende spel met de strandballen. Telkens 5 teams van 6 in de ring die zonder de handen te gebruiken strandballen gedrukt tussen de deelnemers naar de overkant moesten loodsen. Twee teams van de vijf vielen er telkens af. Na 2 ronden van 5 teams bleven er dus nog 36 deelnemers in de strijd.

Dronkemanssprint

Bij het volgende spel moesten 36 deelnemers eerst 3 rondjes lopen rond een beerenburgfles om daarna zo snel mogelijk aan de andere kant een fluitje te bemachtigen. Opnieuw viel hier de helft van de deelnemers af: nog 18 over!

Limbodansen

Bij de volgende beproeving moest men al limbodansend onder een stok door. Deelnemers die het lukte gingen direct door, de anderen kwamen op het "strafbankje" en mochten het nogmaals proberen terwijl de lat iets hoger werd gelegd. Bij elke ronde kwam de lat iets hoger totdat er drie afvallers waren: nog 15 over!

De knijperproef

Vijftien deelnemers kregen elk 18 knijpers en moesten binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk knijpers op hun hoofd zetten. Alles mocht behalve het haar! Het was een hilarisch gezicht: knijpers op de oren, de neus, lippen, tong, de hals en wangen. De drie met de minste knijpers vielen af: nog 12 over!

De blaasproef

Drie bierflesjes op de kop in een sausemmer met zand. Een balletje en nog een bekertje met zand. Twaalf deelnemers op een rij probeerden zo snel mogelijk het balletje vanaf de bierflesjes in het bekertje te blazen. Eén afvaller en toen waren er nog elf!

Suikerklontjes stapelen

Probeer 14 suikerklontjes maar eens op elkaar te stapelen binnen een bepaalde tijd: een alleskunner moet het kunnen! Hoe langer het duurt des te zenuwachtiger werden de pogingen. Enkelen bedachten dat als je ze bevochtigd ze beter blijven plakken. Weer een afvaller: nog 10 Allerskunners in de ring!

Spijkerpoepen

De volgende uitdaging vereist flexibele heupen. Iedereen kreeg drie spijkers aan een touwtje en een schaartje. Drie Beerenburg flessen stonden te wachten voor een spijker. Dat de heren om wisten te gaan met Beerenburg was te zien. Twee dames vochten om in het spel te blijven. Burgemeester Esther Bergsma won ternauwernood van Jolanda Hoekstra. Nog 7 heren en 2 dames in de ring!

Appeltje schillen

De overgebleven 9 deelnemers hadden nog een appeltje met elkaar te schillen. Daarbij ging het om de langste schil. Opnieuw sneuvelde een dame: Anouk van der Wal schilde niet alleen het appeltje maar ook haar vinger. Nog 7 heren en één dame in de strijd. 

Koekhappen

Er werden doosjes koekjes klaargezet voor de volgende uitdaging: plaats het koekje op je voorhoofd en zorg dat deze in je mond terechtkomt zonder je handen te gebruiken. Wat volgde was een hilarisch schouwspel met de vreemdste grimassen om het koekje via het wang naar de mond te laten glijden, waarna je met een venijnige hap het koekje tussen de tanden moest zien te krijgen. Na veel (s)t(r)ijd waren er 5 heren die het koekje konden verorberen. Drie deelnemers moesten in de barrage: met een damesfiets zo langzaam mogelijk naar de overkant fietsen zonder dat de voeten de grond raken. Mike Veenema raakte als eerste de grond en was daarmee de volgende afvaller. Nog 7 deelnemers in de strijd.

De brandende lucifer

Steek met één brandende lucifer zoveel mogelijk waxinelichtjes aan. De Alleskunner moet het kunnen! Er waren verschillende strategieën. Doe je ze op een rij of in een cirkel. Ga je in de kleermakerzit of hang je er boven om zoveel mogelijk windvlagen uit te sluiten. Enfin na de proef bleek het vuurtje bij Burgemeester Esther Bergsma het meest gedoofd, en verliet zij als laatste dame onder applaus de arena. Nog 6 deelnemers.

Ballondarts

Met nog 6 deelnemers in de arena werden de pijlen gericht op een drietal ballonnen. Als je na één ronde nog niks hebt geraakt hoef je niet te wanhopen, want nieuwe ronde nieuwe kansen. Gert Jan Kraak had na de eerste drie pijlen al twee ballonnen geraakt, maar wist in het vervolg die laatste gele ballon maar niet te raken. Dat betekende einde oefening! En toen waren er nog 5! 

Bekertje water halen

Bloedheet was het in de tent, en bij de volgende proef kon je enigszins je dorst lessen. Tenminste als je een bekertje water binnen kon halen die bijna 3 meter verderop stond op een uitgerolde toiletrol. Langzaam binnenhalen was het advies, want of het toiletpapier kon scheuren of het bekertje water kon omvallen of morsen. En dan moest je weer opnieuw beginnen. Jan Merte vond het allemaal onzin en met een paar ferme rukken had hij het bekertje te pakken. Terwijl hij rustig het water tot zich nam zag hij de tegenstanders zweten en strijden om maar geen laatste te worden. Deze keer twee afvallers: Mark de Vries en Marc Kristiaan. Nog drie over!

Slowfietsen

Al eens beproefd in een barrage, maar dan nu het echte werk. De drie overgebleven deelnemers Jan Merte Draaistra, Lars Zwaagstra en Wilco Oenema moesten naar de overkant fietsen in een zo langzaam mogelijk tempo. Hij die het eerst over de eindstreep gaat of met de voeten de grond raakt valt af voor de grote finale! Wilco kan zich het minst inhouden en haalt als eerste de eindstreep. Daarmee is hij de laatste afvaller voor de grote finale. Toch een derde plaats voor Wilco! 

De finale: Jan Merte Draaistra tegen Lars Zwaagstra

Geen diepvriesfRuit maar een diepvriesfLuit kregen de heren: een fluitje in een klomp ijs!
De opdracht was simpel doch niet eenvoudig: ontdooi de klomp ijs op je lichaam net zolang dat het fluitje vrijkomt. Diegene die het eerst op het fluitje fluit is winnaar. Natuurlijk is het fantastisch dat je in een dampende tent van 35 graden jezelf heerlijk kan verkoelen met een stukje ijs. Als je echter tegelijk denkt aan dat winnende fluitje dan zien we toch spannende grimassen verschijnen. Elk denkbaar warm of heet plekje werd aangedaan. Jan Merte brak als eerste het ijs en vergreep zich aan het fluitje. Lars was nog niet zover maar zolang het fluitje nog geen geluid voortbracht had Lars nog een kans. Echter na flink blazen wist Jan Merte als eerste een geluid voort te brengen op de fluit, dat direct ook het eindsignaal betekende van deze boeiende middag. De Allerskunner van Donkerbroek is bekend. Zijn naam: Jan Merte Draaistra! Lars Zwaagstra wordt een goede tweede!

Een compleet fotoverslag........ 

Geplaatst op: 15 September 2023

terug