Nieuws - Dorpsarchief Donkerbroek per 1 mei online bereikbaar

De Stichting Documentatiecentrum Donkerbroek (SDD) beheert sinds 2015 het omvangrijke dorpsarchief dat onze dorpshistoricus de heer Anne J. van der Helm vanaf de jaren ’90 heeft opgebouwd. Om dit archief voor de langere termijn te kunnen behouden zijn we een digitalisatieproject begonnen. Hiertoe is een projectgroep ingericht bestaande uit dorpsgenoten Jouke Jongsma, Symen Timmermans, Johannes van der Heide, Anne Visser, Kas Holwerda en Bert Rekker. Het project bestaat uit twee gedeelten namelijk het scannen van het papieren archief en het bouwen van een digitaal dorpsarchief via een website.

De website

Eind 2022 hebben we contact gezocht met DeeEnAa uit Joure. Zij maken zich sterk voor de positie van erfgoedinformatie op internet en zijn specialisten in het maken van online digitale dorpsarchieven. Na een periode van voorbereiding zijn we in 2023 begonnen met het vullen van een digitaal dorpsarchief via een website met informatie uit het documentatiecentrum, het fotoarchief van Donkerbroek en historische informatie van eerdere projecten van SDD zoals ‘Onzichtbaar Donkerbroek’ (2017) en de ‘Historische Route’ (2022). Inmiddels staat er al dermate veel informatie op de website dat we hebben besloten per 1 mei 2024 online te gaan. De opbouw van het dorpsarchief zal gestaag doorgaan. De komende jaren zal het dorpsarchief dus steeds meer vorm en inhoud krijgen. 

Digitaliseren papieren archief

Deel twee van ons project is het digitaliseren van ons papieren archief. Als dit gerealiseerd is zullen we niet meer afhankelijk zijn van een vaste locatie. Doelstelling is om dit gedurende onze huidige huurovereenkomst met de Peggebult te realiseren.  

Subsidie en meubilair

Voor het digitalisatieproject hebben we een subsidieaanvraag gedaan bij het Cultuurfonds welke eind 2023 is toegewezen. Met deze subsidie hebben wij de hardware voor het scannen aan kunnen schaffen. Friso Verzekeringen schonk ons twee bureaus met stoelen waarmee we een mooie scanstraat kunnen bouwen. Wij willen het Cultuurfonds en de Friso’s hartelijk danken voor hun bijdrage! 

Nieuwe locatie 

Van 2017 tot 2021 beschikte het Documentatiecentrum over een locatie bij de voormalige CAV-fabriek aan de Fruitier de Talmaweg. Door verkoop van de locatie waren we in 2021 genoodzaakt om deze locatie te verlaten en werd het archief de afgelopen jaren opgeslagen in de Laurenstjerke. Inmiddels hebben we de beschikking gekregen over een ruimte in de voormalige Peggebult en is het archief weer beschikbaar voor gebruik. Voorheen was het archief op vrijdagmiddag geopend. Wij hebben er voor gekozen om hier vanaf te stappen. Wil je het archief graag bezoeken of heb je een vraag neemt dan contact op met onze beheerder Kas Holwerda (06-55722009 / holwk02@home.nl).

 

Uitnodiging

Tot slot nodigen bij deze iedereen van harte uit om vanaf vandaag een kijkje te nemen in het digitale Dorpsarchief Donkerbroek. De website is bereikbaar via https://donkerbroek.argyf.nl maar ook via de link ‘Dorpsarchief’ onder ‘Extra’ op deze dorpsite.    

Namens de werkgroep digitaal dorpsarchief,
Bert Rekker

Geplaatst op: 01 Mei 2024

terug