Nieuws - Huldiging Tristan Bangma

Afgelopen zaterdag is Tristan Bangma gehuldigd in zijn geboorteplaats Donkerbroek. Tristan won met zijn teammaat Patrick Bos drie gouden medailles op de Paralympics in Parijs. Ze wonnen achtereenvolgens goud op de achtervolging baanwielrennen, de tijdrit op de weg en de wegwedstrijd op de weg voor blinden en slechtzienden. Samen met zijn piloot vormden ze een ijzersterk duo op de tandem en haalden de "Tristan Triple" en de "Patrick Hattrick", een gigantische prestatie. Helaas was Patrick verhinderd, maar met zijn vader Kerst als piloot maakte Tristan een rit door Donkerbroek om gehuldigd te worden bij het schoolplein van "De Twirrewyn". (naar de foto's)

Rondje door het dorp

Zo tegen een uur of vier hadden velen zich al opgesteld bij het veldje van de Brunstingweg. Kinderen met mooi versierde fietsen en ouders als begeleiding. Toen Tristan met zijn vader Kerst dan eindelijk de hoek omkwam ging er een gejuich op. Onder begeleiding van de luide klanken van de muziekinstallatie op de 35 jaar oude jeep van "dorpsomroeper" Binne van der Meer ging de stoet van start voor een ritje door de straten van Donkerbroek. Onderweg toegejuicht door mensen langs de kant ging Tristan met zijn gevolg richting "De Twirrewyn", vroeger "'t Startblok", waar hij zijn basisschooljaren heeft doorgebracht. Daar werd hij opgewacht door schooldirecteur Redmer Wijnsma en onze burgemeester Esther Bergsma.

Rolmodel voor de jeugd

De schooljeugd had de voorgaande weken de nodige aandacht besteed aan de prestaties van Tristan, zo bleek. Directeur Redmer kondigde een stortvloed aan tekeningen, boekjes en creatieve knutsels van de leerlingen aan, die allemaal een speciaal plekje krijgen tussen alle prijzen, zo verklaarde Tristan. Burgemeester Esther nam Tristan nog even terug naar zijn jeugdjaren. Hij had nog gekorfbald in Donkerbroek. Ook toen al heel fanatiek! Maar toen zijn gezichtsvermogen steeds meer verslechterde kende hij ook dieptepunten in zijn leven. Gelukkig heeft hij met het fietsen op de tandem toch zijn dromen waar kunnen maken. Burgemeester Esther sprak van een rolmodel voor de jeugd: ondanks alles proberen je dromen waar te maken is mogelijk. Tristan kreeg van de burgemeester een bos bloemen, een Donkerbroekster vlag en een "Donkerbroekster slokje".

"Blijf altijd een Donkerbroekumer"

De huldiging was ook een weerzien met oude bekenden. De schooljuf, leeftijdsgenoten, maar ook ouderen die hem kwamen feliciteren. Tristan bedankte iedereen die speciaal voor zijn huldiging waren gekomen. Hoewel hij nu in Apeldoorn woont blijft hij altijd Donkerbroekumer. Speciaal was ook de ontmoeting met de schooljeugd, en hij zegde toe op een ander moment de school nog weer eens een bezoek te brengen. En dan zal hij alle tijd nemen voor de jeugd om wat te vertellen of vragen te beantwoorden. Daarna werd hij nog geïnterviewd door Omrop Fryslân. De huldiging werd muzikaal opgeluisterd door een combi brassband van "De Bazuin" en "Muziekvereniging Excelsior". Dorpsbelang had voor iedereen (maar in ieder geval voor de kinderen) nog een heerlijk ijsje geregeld van Vos & Zo

Na afloop wilde natuurlijk iedereen nog even op de foto met Tristan. En vanzelfsprekend zijn drie gouden medailles bewonderen....

Foto's vindt u in een FOTOALBUM

Het interview met Tristan door Omrop Fryslân vndt u HIER...

Geplaatst op: 16 September 2024

terug