Nieuws - 11 november is de dag...
Ook de kinderen van Donkerbroek 'vieren' Sint Maarten. Helaas was het op de Buursterlaan niet zo druk. Misschien dat de weergoden hier een rol in hebben gespeeld...
Ondanks dat ik de kindertjes op twee handen kon tellen, heb ik toch een paar foto's kunnen schieten. Verder kunt u lezen over de herkomst van het Sint Maarten-feest.
De herkomst van Sint Maarten
Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Maarten werd geboren in het jaar 316 in het huidige Hongarije. Hij ging in dienst bij de Romeinen en klom op tot officier. Op een zeer koude dag in de winter zag Maarten een arme man zonder jas de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou.
Lichtfeest
Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt 'lichtfeest' voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin. Hiermee gaan ze 's avonds als het donker is langs de huizen.
SinteMaarten MikMak...
Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie, net zoals Sint Maarten die de helft van zijn mantel aan de arme man gaf. Tegenwoordig bestaat de tractaties uit wat snoep, een manderijn of bijvoorbeeld een stuiver.
Boze geesten
Soms wordt er voor de volwassenen ook een Sint-Maartensvuur ontstoken, te vergelijken met een paasvuur. Het vuur, teken van licht, warmte en geborgenheid, verjoeg de boze geesten, weerde besmettelijke ziekten af en bevorderde de vruchtbaarheid. Dit tweede ritueel [ naast de lampionnenoptocht ] komt vooral voor in Belgisch Limburg en het aangrenzende Duitse Rijnland.
Geschreven door: Jenny Veenstra
Geplaatst op: 11 November 2006