Nieuws - Een luchtige prijsvraag

De schoorsteen van Het KlaverbladUittorenen boven ons dorp doet hij al heel wat jaartjes. Al vanaf 1951. Onwrikbaar aan de grond verankerd. Regen en wind deren hem niet. Hij stond en staat er als een rots, majestueus kaarsrecht omhoog rijzend. Hij lijkt te willen wijzen naar ‘Het Hogere’. Tot de 2e helft van de 80-er jaren van de vorige eeuw was hij in dienst van de zuivelfabriek ‘Het Klaverblad’, alhier. Toen de fabriek sloot kon hij met pensioen. Dat gunde men hem, want hij werd niet afgebroken. Hij mocht blijven staan, genietend van een oude dag.

Geen pensioen

Het liep echter anders. Nu al weer jaren torst hij de last van dat we allemaal zo nodig mobiel moeten kunnen bellen. Zijn ranke (althans vanaf de grond gezien) lichaam is behangen met apparatuur. Niks geen pensioen. Hij wordt opnieuw geëxploiteerd. Hij aanvaardt het maar. Valt hem iets anders te doen? Wanneer u in zijn buurt bent, kijk dan eens naar boven. Misschien ervaart u dat hij u groet. Bedank hem dan in uw gedachten voor het werk dat hij deed en (ongevraagd) nog steeds moet doen.

Het torenhaantje van de Hervormde Kerk

Het torenhaantje van de Hervormde KerkOp steenworp afstand bevindt zich een andere ‘hij’, nou ja, eigenlijk een ‘het’. Nl. het haantje boven op de toren van de NH Kerk alhier. Ook al weer jaren. U zult het met me eens zijn, een nog al onrustig, bewegelijk type. Waait met alle winden mee. Direct onder hem, bij de grond, heerst een serene stemming. De stilte regeert daar. Slechts af en toe verstoord door enige bewegingen, bv. wanneer op zondag de gelovigen ter kerke gaan. Verder breekt slechts het verkeer de stilte. Als het haantje zou kunnen spreken, nou dan kwamen we nog heel wat aan de weet dat niet in boeken staat geschreven. Maar ja, torenhaantjes spreken niet. Ze zijn er slechts.

Prijsvraag

Onlangs, tijdens de gebruikelijke dagelijkse wandel-/fietstour door ons dorp, nam ik een bijzonder verschijnsel waar. Boven op de schoorsteen zat een kraai uit te rusten. Maar niet alleen daar. Ook op de ‘kam’ van het torenhaantje zat een soortgenoot. Beiden blikten over Donkerbroek e.o. Het kan een afwijking zijn, maar dit verschijnsel riep bij mij direct twee vragen op. Die vragen leg ik u hierbij voor.

1e vraag: welke kraai zat het hoogst?
2e vraag: hoeveel centimeter zat de andere kraai lager?

Mail uw antwoorden of deponeer ze gewoon bij de schrijver in de brievenbus. Op enig moment in de tijd zullen we bekend maken wie de juiste (of wat daarbij het meest in de buurt komt) antwoorden heeft gegeven. Met grote belangstelling wacht ik reacties af. Overigens, verwacht niet een prijs. Althans in geld of goederen. Meedoen en eeuwige roem (u zult worden genoemd op deze site) mogen u voldoende zijn.

tekst en foto's: Anne J. van der Helm

Geplaatst op: 22 April 2007

terug