Nieuws - Taaltasje voor Ties Oosterhof

Het taaltasje wordt uitgereiktJe bent nog geen 3 maanden jong en dan sta je, nou beter: lig je, al in de belangstelling, worden de schijnwerpers op je gericht. Met schrijvende pers, fotografen en zelfs Hendrik Betten van Odrie er bij. Dat overkwam de op 4 januari 2008 in de Buursterlaan, alhier, geboren Ties Oosterhof. Met moeder Bernou en beide oma’s vervoegde hij zich donderdagmorgen 27 maart j.l. op het stadhuis te Oosterwolde, waar ze werden ontvangen door o.a. Gerben But, wethouder Kunst en Cultuur. Aan overige autoriteiten ontbrak het niet. Reden?

Een taaltasje voor iedere boreling

Sinds 1 januari j.l. ontvangen alle borelingen in Fryslân, m.u.v. de Waddeneilanden, een zgn. taaltasje. Het initiatief hiertoe is uitgegaan van een aantal fracties in de Provinciale Staten. Het tasje bevat boekjes in het Nederlands en in het Fries. Verder een knuffel, sokjes, twee CD’s en nog wat klein spul. Omdat Ties de eerste boreling in 2008 in Ooststellingwerf was werd hem de tas met enig ceremonieel aangereikt. Bovendien met iets meer inhoud dan elders het geval kan zijn.

Ooststellingwerf zelfs veeltalig

Ties werd ook nog "geinterviewd" door OdrieToespraken ontbraken natuurlijk niet. Wethouder But wees er op dat in zijn gemeente zelfs meer dan twee talen wordt gesproken. Naast het Fries en het Nederlands ook nog het Stellingwarfs en in de Molukse gemeenschap het Maleis. Daarom bevat het tasje ook materiaal in genoemde talen, zoals boekjes, de CD met Stellingwerfpop en een Moluks-Maleis boek over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Oosterwolde. De heer Posthumus, vertegenwoordiger van de Provinsje Fryslân, prees het lokale initiatief om aan de inhoud van het tasje toe te voegen wat in de vorige zin viel te lezen. Namens de Stichting Stellingwarver Schrieversronte sprak de direkteur Sietske Bloemhoff. Ze benadrukte dat nu toch wel wetenschappelijk is vastgesteld dat een meertalige opvoeding positief uitwerkt op de taalbeheersing. Fries en Stellingwerfs zijn vertegenwoordigd, dan kun je een heel mooi rijk cultureel leven krijgen, aldus Sietske. Zij bood de ouders een jaarabonnement op het Stellingwarfs tiedschrift ‘de ovend’ aan.

En dan de persoon waarom het allemaal draaide. Rustig onderging hij al het officiële ‘gedoe’. Een enkele maal liet hij van zich horen. Geluiden die we maar moeten interpreteren als instemming met hetgeen geschiedde. Gelukkig heeft de ‘alomtegenwoordige’ Hendrik Betten (ook) deze geluiden vastgelegd. In het Actualiteitenprogramma van Odrie op die avond was het allemaal nog eens te beluisteren.


Tekst en foto’s: Anne J. van der Helm

Geplaatst op: 29 Maart 2008

terug