Nieuws - Informatieavond N381: nog 3 kansrijke varianten

Peter Kroeze van de projectorganisatie N 381 aan het woordGisteravond sloot de projectorganisatie N 381 een reeks informatieavonden af met een bijeenkomst voor de bevolking van Donkerbroek over de totstandkoming van de MER voor het traject Donkerbroek-Oosterwolde. Dat vantevoren al vele belanghebbenden waren ingelicht bleek uit de opkomst. Voor ca. 60 bezoekers vertelde Peter Kroeze dat ten opzichte van de vorige MER een aantal uitgangspunten waren aangepast. Waren in de vorige MER nog effecten van gebiedsontwikkeling meegenomen, in deze MER zijn ze er buiten gelaten, omdat ze de zuiverheid van de MER beïnvloedden.

Zeven aandachtsgebieden

Er waren 7 aandachtsgebieden benoemd: verkeer en vervoer (1),  woon- en werkmilieu (2), leef- en verblijfsmilieu (3), landschap, cultuurhistorie en archeologie (4), bodem en water (5), levende natuur (6) en de kosten (7). Bij landschap, cultuurhistorie en archeologie was bij de cultuurhistorie een onderverdeling gemaakt in ensembles: Ontwijk (gebouwen + bos), de Opsterlandse Kompagnonsvaart, het beekdal van de Tjonger en de omgeving Balkweg (met o.a. de Russchenplaats). De landbouw, bij de vorige MER nog onvoldoende gewaardeerd, heeft nu een aparte waardering onder woon- en werkmilieu. Volgens de projectorganisatie had het van de MER-commissie de opdracht meegekregen minimale verschillen niet te veel uit te vergroten. Dat leidde vervolgens tot een 7 puntsschaal - van maximaal negatief (- - -) tot maximaal positief (+ + +). Het totale plaatje exclusief de kosten is HIER te downloaden.

Wijziging Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA)

In de MER komen uiteindelijk 3 tracévarianten als de meest kansrijke naar voren:

  1. De B-beperkte variant, waarbij aangesloten wordt op het bestaande tracé en over een aantal honderden meters bij Ontwijk de maximum snelheid wordt teruggebracht tot 80 km/uur (ipv 100)
  2. De Oost-aqua variant, met een aquaduct onder de Opsterlandse Kompagnonsvaart door
  3. De W1-variant, de variant met een ruime bocht om landgoed Ontwijk en de sportvelden.

Alle andere varianten scoren minder in het totaalplaatje van de 7 aandachtsgebieden: hetzij op basis van de natuur (aantasting van het bos Ontwijk), woon- en werkmilieu (aantal af te breken woningen) of cultuur (aantasting Ontwijk-Opsterlandse Kompagnonsvaart). Uiteindelijk is uit de 3 meest kansrijke tracévarianten de B-beperkte variant gekozen als MMA, puur op basis van dat dit tracé het minst negatief scoort in het totaal van de MER.

Gebiedsontwikkeling, toekomstvastheid en kosten

Dat er vervolgens nog geen voorkeurstraject is vastgesteld heeft te maken met politieke keuzes. Volgens discussieleider Piet Dijkstra zal tevens worden gekeken naar de gebiedskansen die de verschillende varianten bieden. Ook de toekomstvastheid van het tracé is belangrijk: kan uiteindelijk nog gekozen worden voor een vierbaans-variant? Voor de Gemeente Ooststellingwerf is een vierbaans uitvoering tot Oosterwolde nog altijd gewenst in verband met de ontsluiting van haar bedrijventerrein. Bovendien "wijzen de laatste tellingen al op een toename van het verkeer, echter op dit moment zitten we nog in het grijze gebied van wel of niet verdubbelen" aldus Peter Kroeze van de projectgroep.

De W3 met Silvaduct de duurste variant

Gedeputeerde Adema geeft toelichtingEn dan zijn er nog de kosten: deze waren niet in het overzicht vermeld, maar werden ter aanvulling nog wel genoemd. Als duurste komt uit de bus: de W3 variant met silvaduct: ca. 64 miljoen. Een goede tweede is de Oostvariant met aquaduct: ca. 50 miljoen. De Oostvariant met viaduct kost ca. 40 miljoen. Alle andere varianten zijn aanmerkelijk goedkoper: zo tussen de 30 en 35 miljoen euro. Gedeputeerde Adema gaf aan dat voor de keuze van het MMA op basis van de MER het geld niet doorslaggevend is, maar dat bij de uiteindelijke politieke beslissing uiteraard wel zal worden gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van een eventueel te kiezen tracé.

Maar vooral de toekomstvastheid (de mogelijkheid tot verdubbeling in de toekomst) van de nieuwe N381 zal - terecht - voor provincie en gemeente zwaar wegen. "We moeten voorkomen dat we binnen enkele jaren hier opnieuw tegenoverelkaar zitten omdat de verkeerde keuze is gemaakt", aldus Dijkstra.

Mogelijkheden voor inspraak

Op 17 december zal Provinciale Staten beslissen of de huidige MER/Tracévisie inspraakrijp is, en zal deze eventueel worden vrijgegeven. De bezoekers pleitten gisteravond ervoor dat deze dan direct op de site van de N381 verschijnt zodat deze kan worden gedownload. Dit werd door de projectgroep toegezegd (het concept blijkt vandaag al te downloaden - zie onderaan).

Vanaf 5 januari 2009 komt de MER dan 6 weken ter inzage te liggen t/m 15 februari 2009. In die periode zal er ook nog weer een inspraak-avond worden georganiseerd en kunnen opnieuw zienswijzen worden ingediend. Vanaf 15 februari tot 1 april zal aan de hand van die inbreng en de andere bovengenoemde criteria het voorkeurstracé worden vastgesteld met de daarbij behorende reactienota op alle ingebrachte zienswijzen. In april 2009 volgt dan nog de terugkoppeling naar de bevolking en in de zomer van 2009 zal Provinciale Staten vervolgens de uiteindelijke keuze bepalen.

Hopelijk levert het Donkerbroek een oplossing op, die naast toekomstbestendig ook vooral VEILIG is, want dat was uiteindelijk wel het uitgangspunt van deze hele operatie.

Concept Projectnota MER N381 Donkerbroek - Oosterwolde

Concept Reactienota op startnotitie MER N381 Donkerbroek - Oosterwolde

Geplaatst op: 27 November 2008

terug