Nieuws - Fanfare Excelsior voorjaarsconcert

Fanfare Excelsior Donkerbroek gaf zaterdag 10 april, o.l.v. Koop Schokker, een spetterend voorjaarsconcert. Naast de speciale rol die was weggelegd voor het jeugdorkest Reboelje, was er ook een gastoptreden van de streetdance groep van s.v. Donkerbroek. Gezamenlijk werd het talrijke publiek een geweldige muziekavond voorgeschoteld. De avond stond dit jaar in het teken van Amerika, zodat er werd begonnen met het Amerikaanse volkslied, The Star-Spangled Banner, gespeeld door trompettist Margot Booijink. Gelijktijdig werd de Amerikaanse vlag gehesen , zo kon men vanuit Het Witte Huis Donkerbroek zo door naar Het Witte Huis in Washington. Na dit ceremoniële begin was de toon gezet.

Wilde westen

In deze muzikale reis, met begeleidende beelden en passende kledij , werd er in het eerste gedeelte van de avond teruggegaan in de tijd waarin de geschiedenis van het wilde westen met cowboys en indianen een grote rol speelden. Het orkest begon met een medley van verschillende herkenbare melodieën in Country and Western van Harold L. Walters, gevolgd door het iets rustiger Pocahontas in een arr. van Andre Waignein. Dit muziekstuk is bekend van de Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney gebaseerd op het leven van Powhatan-indiaan Pocahontas. Met hierin o.a. Colors of the Wind. In Dacota, een compositie van Jacob de Haan staan de Sioux indianen uit de staten Noord- en Zuid Dakota centraal. Het werk bestaat uit vijf delen waarin de cultuur en geschiedenis van deze indianen zijn weergegeven.

Indianen

1.The Great Spirit; de cultuur van de Dakota –indianen hield verband met de aarde en de spirituele wereld. 2. Buffalo Hunting; Op een sterke buffel afgalopperen vergt vaardigheid en moed, tevens om zichzelf tijdens de jacht te bewijzen. 3. Smoking the Pipe; de pijp was een vredessymbool en werd als zodanig gebruikt tussen mensen en volken. 4. The Ghost Dance; deze religieuze dans van verloren hoop was gebaseerd op gebed, dans en zang. In 1890 vielen soldaten Ghost dansers aan op een plaats die Wounded Knee heet. 5. Pilgrims at Wounded Knee; de tragedie van Wounded Knee is zeer pijnlijk voor de indianen. Velen gaan nog steeds op pelgrim reis naar de geheime heuveltop waar zo vele onschuldigen werden vermoord. Na deze verschillende muzikale facetten werd het eerste gedeelte afgesloten met het Nine to Five bekend van de gelijknamige film comedy en gezongen door Dolly Parton.

Reboelje en streetdance

Het podium werd nu vrijgemaakt voor het jeugdorkest Reboelje. Dit jeugdorkest samengesteld uit jeugd van zowel Excelsior als de Bazuin en Crescendo, brachten enthousiast een aantal zeer verdienstelijk gespeelde melodieën ten gehore. Het enthousiasme werd op het publiek overgebracht die dan ook vrolijk meezongen en klapten. Nog net voor de koffie was er een sprankelend kort optreden van de streetdance groep. Na de pauze werd het programma voortgezet met een meer op show georiënteerde opzet.

Showtime

Begonnen werd er met My Way, de titelsong in de versie van Frank Sinatra, gevolgd door Michael Jackson: King of Pop in een arr. van Frank Bernaerts. Hierin waren vijf tophits te beluisteren; Thriller, Heal The World, Billie Jean, Earth Song en Beat It. Na dit popspektakel ging men verder met het gevoelige Hallelujah geschreven en gezongen door de Canadese zanger Leonard Cohen. Bij ons opnieuw bekendheid gekregen door Lisa winnares bij X-factor 2009. Zoals het een echte show betaamd werd er met het nummer Fame, een film uit 1980 waarin het een groep studenten volgt tijdens hun studie op de High School of Performing Arts met veel zang en vooral dans, een wat ongewone combinatie gemaakt. Namelijk een fanfare orkest samen met de streetdance groep. Deze samenwerking resulteerde in een spetterend hoogtepunt. De Amerikaanse soul- en rhythm en blues zanger Jackie Wilson bracht in 1956 het nummer Reet Petite uit welke nu op enthousiaste wijze door Excelsior werd vertolkt. Het showgebeuren werd besloten met een combinatie van Reboelje en Excelsior samen in The A-Team van de gelijknamige televisieserie uit de jaren tachtig.

Teruggekeerd in Donkerbroek bedankte voorzitter Folkert de Hoop al diegene die een belangrijke rol hebben gespeeld in het tot stand brengen van deze succesvolle avond. Als afsluiter werd nogmaals Fame ten gehore gebracht en kon men terugkijken op een zeer geslaagde muzikale avond.

Tekst : Roelie Soepboer
Foto's: Wiebe Teijema en Arie van der Kooi

Geplaatst op: 12 April 2010

terug