Nieuws - Vogelproject Ontwijk
Al enkele jaren organiseert Vogelwacht Donkerbroek in samen werking met het Centrum voor Natuuronderwijs in Ooststellingwerf een vogelproject. Basisscholen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen zich als deelnemer inschrijven. Het Centrum voor Natuuronderwijs doet voor de uitvoering een beroep op lokale vogelwachten. OBS ’t Startblok is vanaf het begin een van de trouwe klanten. De eerste jaren was het project vooral op weidevogels gericht. We vonden dan een gastvrij onthaal op de boerderij van de familie de Jong aan het West.
Dit jaar was het project voor het eerst gericht op vogels in het algemeen. Als locatie was gekozen voor Landgoed Ontwijk. Op vrijdag 28 mei mochten vogelwachters Wietze Meijerhof en Auke Drent samen met Albert-Jan Koops van het Centrum voor natuuronderwijs en ondergetekende de groepen 5 & 6 olv. Meester Maris en twee ervaren moeders daar ontvangen.
Geschiedenis Landgoed Ontwijk
Het eerste deel van de ochtend werd besteed aan een natuurexcursie door het bos. Vanzelfsprekend begon de tocht bij De dikke steen aan de ingang van het bos. Hier werd de kinderen iets verteld over de geschiedenis van het landgoed en hoe het komt dat we nog steeds van dit mooie stukje natuur kunnen genieten. Dat is namelijk te danken aan de vijf personen waarvan de namen in de steen gebeiteld staan. Zij hadden in 1928 al een vooruit ziende blik en richtten een Vereniging tot behoud van natuurschoon op. De vereniging kocht het Landgoed om het voor de toekomst te bewaren. In 1969 werd het terrein verkocht aan Staatsbosbeheer.
Het ijverige winterkoninkje
In de heg bij het doolhof had een merel een goede plek voor zijn nest gevonden. Nadat de leerlingen voorzichtig een kijkje hadden genomen ging de tocht verder het bos in. Goed verborgen in de wortelkluit van een omgevallen boom werd een ‘fop’nestje van een winterkoninkje gevonden. De mannetjesvogel van deze soort doet er alles aan om indruk op de vrouwtjes te maken. Hij bouwt wel vijf of zes nestjes waar het vrouwtje een keus uit mag maken. Waar vind je dat tegenwoordig nog? Vooral de moeders waren diep onder de indruk van de ijverige winterkoning- mannetjes!
Variatie rond het veenmoeras
De wandeling ging verder naar de vijver waar we getrakteerd werden op een waar kikkerconcert. Aan de oever van de vijver groeit het enige vleesetende plantje dat in Nederland voorkomt: zonnedauw. De blaadjes van dit kleine plantje zijn voorzien van haartjes met aan het uiteinde druppeltjes kleverig vocht. Kleine insecten blijven hieraan plakken en worden door het plantje verteerd. Aan de ander kant van de vijver is nog een klein stukje ‘moeras’ te zien waar veenmos groeit. Een bijzonder plantje dat als een spons water kan vasthouden. Het plantje sterft aan de onderkant af, maar groeit aan de bovenkant gewoon door. Onder de juiste omstandigheden kan er dan veen gevormd worden waar vroeger turf van gestoken werd. In Drenthe heeft men in deze voormalige veenmoerassen wel zgn. veenlijken gevonden; mensen die per ongeluk of opzettelijk in het veenmoeras terecht kwamen en daar verdronken. Door de conserverende werking van het veen werden de lijken duizenden jaren later vrijwel compleet met kleding en uitrusting in de bodem terug gevonden. Dus oppassen als u niets vermoedend een wandeling in Ontwijk maakt!!
Opdrachtenpad
Na een bezoekje aan de dassenburcht keerden we terug naar het doolhof. De inmiddels dorstige kelen werden daar voorzien van ranja en koffie. Vervolgens gingen de leerlingen enthousiast aan de slag met het opdrachtenpad dat daar inmiddels was uitgezet. Met de informatie die ze tijdens de wandeling hadden gekregen konden veel van de vragen door de leerlingen goed beantwoord worden. Mede dankzij het prachtige weer en het enthousiasme van de leerlingen werd het naar mijn idee een zeer geslaagde ochtend waar niet alleen vogels, maar ook een stukje geschiedenis en de prachtige variatie van het gebied aan de orde kwamen. Wij hebben er veel plezier aan beleefd!
Namens Vogelwacht Donkerbroek
Wietze Meijerhof
Auke Drent
Ingrid Ruessink-de Jong
Foto’s van het project zijn te zien op de site van de school.
Geplaatst op: 18 Juni 2010