Nieuws - Feestelijke middag en avond rond 100 jarig Dorpsbelang

Bloedheet was het in de feesttent op vrijdagmiddag toen voorzitter Evert Bosma een handjevol reünisten welkom heette. Men had gerekend op maximaal 50, maar velen haakten door de extreme warmte af. Toch was er een gezellige sfeer. Nog gezelliger werd het toen rond kwart voor drie de schooljeugd arriveerde. De jeugd werd verwelkomd door Lies Siegersma en clown Benzo, die fraaie dingen kon maken van ballonnen. Uiteraard werd stilgestaan bij de prachtige werkstukken, die de jeugd van beide basisscholen hadden geproduceerd. Een poging om een voorstelling te maken van hoe Donkerbroek er in 2040 uit zou kunnen zien.

Prachtige werkstukken en clown Benzo

Fraaie maquettes en mooie tekeningen, geschreven voorstellingen hoe de toekomst eruit zou moeten zien. Dorpsbelang gaat al deze werkstukken bewaren en in 2040 gaan ze kijken wat het is geworden. Wonderbaarlijk sluiten een boel creaties aan bij de ideeën die Dorpsbelang heeft, dus dat gaat helemaal goed komen. Ondertussen draait clown Benzo zijn ballonnetjes in allerlei fraaie vormen. Ieder kind krijgt een kunstwerk van de clown. De kinderen krijgen tot twee keer toe ranja om de dorst te lessen. Want het is bloedheet in de feesttent. Om echt af te koelen krijgen de kinderen voordat ze weer naar huis gaan nog een heerlijk koud ijsje van IJssalon Enjoy.

Toekomst en verleden

Naast de tentoonstelling over de toekomst, is er ook eentje over het verleden. Roel Veldkamp staat bij een soort grote kijkdoos waarin een groot scherm staat opgesteld. Een beamer laat in ca. 20 minuten in foto's de laatste 100 jaar voorbij komen. Op tafels staan ook nog enkele fotoreportages en nog wat afschriften uit de oude notulenboeken van Dorpsbelang. Soms in een schrift met prachtige halen en in lyrisch taalgebruik. De notulisten van weleer konden er wat van. Zo tegen 4 uur op de middag worden de foto's ingeruild voor een ander historisch gebeuren: de wedstrijd van Oranje tegen Brazilië. De wedstrijd wordt voor liefhebbers op het grote scherm getoond. Naarmate de wedstrijd vordert loopt de temperatuur in de feesttent nog meer op. De spanning zal daaraan debet zijn geweest. Tegen zes uur breekt er een gejuich los: Oranje is winnaar en stoot door naar de halve finale.

Feestavond

In de avonduren gaat het feest verder: een revue van en voor Donkerbroek. Er doen een viertal buurtverenigingen mee. Lies Siegersma en Piet Liemburg presenteren geheel in stijl van de laatste songfestivals in duet. Rond half negen wordt het eerste optreden aangekondigd. Onder de bezielende leiding van meester Bert (Dopstra) brengt de basisschooljeugd van OBS 't Startblok een compilatie van hits van wijlen Michael Jackson, compleet met strakke danspasjes. Na een haperend begin (of hoorde dat erbij?) gaat men helemaal los. Het publiek beloont de jeugd met een daverend applaus.

Gezellige avond met een vervelend einde

Dan is het de beurt van de Flower Power Rockers van de Herenweg (Bij Jun utfoun). "Give peace a chance", en dat doen we. Vervolgens geeft Buurtvereniging Buursterlaan door middel van een fotoserie een blik in haar Buurtactiviteiten. Sjoukje Duin en Dolf van der Stouwe nemen daarbij af en toe ook wat buurtgenoten op de hak. Buurtvereniging Westkapelle brengt een zelfgemaakt lied ten gehore. We worden geacht het refrein mee te zingen. Dan verschijnen de Nachtdravers ten tonele. Ook zij hebben een lied ingestudeerd. Tenslotte is het de beurt aan Buurtvereniging "De Oude Hof". Uitgedost in oranje sluit deze de revue af met Hollandse meezingers en een onvervalste polonaise. Daarna nemen DJ René en de Musketiers de avond over, em het blijft nog lang gezellig. Helaas waren er na middernacht enkele vechtpartijen veroorzaakt door oproerkraaiers uit andere dorpen, waarbij door de politie ook enkele arrestaties zijn verricht. Toch kan Dorpsbelang Donkerbroek terugzien op een bijzondere jubileumdag.

De foto's van de feestelijke middag vindt u HIER.

De foto's van de feestavond vindt u HIER.

Geplaatst op: 04 Juli 2010

terug