Nieuws - Rondleiding bij Tulip Oil aan de Luitzen Oetsesweg

Alle omwonenden van de boring zijn enkele dagen voor de start van de boring door Tulip Oil, voorheen Smart Energy Solutions uitgenodigd voor een rondleiding. Door een van de buurtbewoners werd ik mee gevraagd om ook een kijkje te nemen. Ze vonden dat dit een mooi stukje zou zijn voor in de Dorpskrant en op de Dorpswebsite.

Bij aankomst bij de gaswinning moesten we ons bij de security melden. We kregen een tijdelijke toegangspas die we na afloop weer moeten inleveren.

Twee groepen

Tijdens de rondleiding moest iedereen een antistatische overall, veiligheid schoenen, een veiligheidsbril en een helm dragen. Omdat er voor ongeveer 10 personen overalls e.d. waren werden we in twee groepen gesplitst. Wij kregen eerst een introductie film te zien over de werkzaamheden van Tulip Oil. De ontdekking van een gasbel werd daarin uitgelegd. En dat dit veld in Donkerbroek op 2400 meter diep is gevonden naast de oude boring van 1991. Grondlagen zijn in de afgelopen eeuwen verschoven en daardoor kan er zo een nieuwe vondst gedaan worden. Het gas zit in een soort gesteente verstopt onder een zoutlaag in deze grondlagen. Daardoor blijft het op zijn plaats. Normaal gaat het gas omhoog en vervliegt het in de lucht. Ondertussen werd ons verteld dat de boring al op bijna 850 meter diep zat. Als er vragen waren konden deze ook nog gesteld worden.

Kinderen beneden de 18 geen toegang

Op naar de rondleiding op het terrein. Een aantal meegekomen kinderen waren teleurgesteld, er werd hen verteld dat ze onder de achttien jaar geen toegang mochten verlenen voorbij de groene lijn. Achter de groene lijn is de veilige zone. Daar mocht ik ook nog foto’s maken. Deze eisen worden heel streng gecontroleerd en als ze deze zouden overtreden zou een directe sluiting een gevolg kunnen zijn. De pakken werden geruild, helm op, bril op en schoenen aan.

In onze groep zaten zes personen. We kregen eerst uitleg over de toren. Deze wordt Hydraulisch aangedreven en is daardoor veel stiller dan zijn tevens luidere en veel hogere voorganger. Een beitel (boorkop) lag klaar zodat we deze konden bestuderen, schijven van nep diamant maken dat deze boor door heen komt. We troffen het, er werd een nieuwe boor gekoppeld.

Werknemer met joystick

Dit wordt allemaal gedaan door 1 persoon die in een cabine vlak bij de boor zit. Hij heeft een luxe raceauto stoel met daaraan bij elke hand een joystick een voor hem drie schermen vol informatie over de boor druk het boor water en de diepte die behaald is. Het boor water wordt opgevangen in grote bakken. De klei en andere aardresten worden gescheiden. Dit was het einde van de rondleiding . De pakken werden uit gedaan, de tijdelijke toegang pas moesten we inleveren en er stond een flesje drinken voor ons klaar. Ze vertelden dat ze verwachten dat de boring tot de juiste diepte  ongeveer tussen de 7 en 14 dagen zou duren. Als er dan veel vlaggen komen te hangen is de boring een heel groot succes. We wachten het af en hopen dat ze een goede vangst hebben.

Tulip Oil sub sponsor Iepenloftspul

In een email die ik deze week toegestuurd kreeg stond dat er: “ We hebben met veel plezier de rondleiding georganiseerd en het was ook erg fijn om het enthousiasme van de lokale bevolking te zien. In totaal zijn er 43 mensen komen kijken”.  En dat Tulip Oil sub sponsor is geworden van Stichting Iepenloft Donkerbroek. Zij zullen een bijdrage leveren aan de openluchtproductie die in september zal plaatsvinden.

Verslag en foto's: Marjan Teijema

 

Geplaatst op: 07 Juli 2012

terug