Nieuws - Iepenloftspul 'Klip de Klokken' groot succes

Ondanks de vele regenbuien die de optredens teisterden bezochten ruim 1100 bezoekers het Iepenloftspul "Klip de Klokken". Het verhaal speelde zich af op 5 verschillende locaties in Donkerbroek. Twee verschillende spelersgroepen speelden het stuk, want terwijl de voorstelling op de laatste locatie nog liep, begon de volgende groep al weer met de volgende voorstelling. Het publiek wordt door voorzitter René Dam, gekleed in slipjas en hoge hoed, verwelkomd bij de tent aan de Nijhof. Na een korte toespraak wordt het publiek naar een tribune op een ponton geleid, dat in de vaart ligt.

De beginscene

Aan de overkant een tafereel uit 1749. Twee wasvrouwen (Martsje en Carol) en hun twee kinderen Durk en Jantsje zijn druk bezig met de was. Dan wordt Martsje aangesproken door Feenstra, haar huurbaas. Ze heeft huurachterstand. Feenstra wil haar wel als huishoudster, maar ze weigert. Feenstra wil haar alleen maar voor in bed. Dan stuurt Feenstra belastinginners op haar af. De toenmalige elite bedacht soms zo maar belastingen en dwong dorpelingen tot betaling. Martsje moet belasting betalen en anders worden haar woning en bezittingen verkocht. Deurwaarder Gerko verschijnt ten tonele. Hij moet de belasting innen, maar het is liefde op het eerste gezicht tussen die beide. Ondertussen heeft Martsje haar kinderen opdracht gegeven de klokken te "klippen" om de bewoners van Donkerbroek op te roepen tot opstand. Inmiddels heeft de ponton de overtocht gemaakt en kan het publiek aan de overkant uitstappen. De spelers roepen het publiek (de bevolking) op zich te verzamelen bij de klokken. 

Belastinginners het dorp uitgejaagd

De stoet verplaatst zich naar de Klokkenstoel. Daar aangekomen neemt Carol het woord. Zij roept de bevolking op in opstand te komen tegen de belastinginners, die de bevolking 'uitknijpen'. De belastinginners worden het dorp uitgejaagd. De derde locatie is de achtertuin van de woning GW Smitweg 4. Martsje en Carol hangen de was op de waslijnen en praten nog wat na over wat er is gebeurd bij de klokken. Als Martsje alleen is verschijnt nu ex-deurwaarder Gerko. Hij heeft diverse verwondingen overgehouden van de vlucht uit Donkerbroek. Martsje verzorgt de wonden en de twee zitten verliefd op een bankje als zoon Durk komt aanstormen. Hij herkent de deurwaarder en Gerko slaat op de vlucht. Nadat Martsje Durk heeft overtuigd dat Gerko niet zoals de anderen is, wordt het publiek uitgenodigd mee te gaan naar de woning van Martsje aan de Herenwal.

 

Martsje moet toch betalen

Daar aangekomen kan het publiek opnieuw plaatsnemen op een tribune op een ponton. Een volgende schouwspel dient zich aan. Feenstra, de huurbaas en twee van zijn kornuiten staan bij de woning. Zij zien hoe de nieuwe deurwaarder Schurer Martsje opnieuw, maar nu vanaf papier, sommeert de belasting te betalen. Martsje kan niet lezen, maar ze bluft dat het niet klopt. Ex-deurwaarder Gerko is ook in de buurt. Hij leest het papier ook maar eens. Martsje moet belasting betalen naar vermogen. Maar de woning is eigendom van Feenstra, dus die moet de belasting betalen. Feenstra protesteert maar moet toestaan dat deurwaarder Schurer na overleg de rechter laat beslissen. Ondertussen is de ponton met toeschouwers steeds verder van het schouwspel afgedreven en heeft de overkant bereikt. Net voordat ze de gang naar de rechtzitting maken zijn ze nog getuige van een poging van Feenstra en zijn kornuiten om Gerko te laten verdrinken. Hij wordt in de vaart gegooid, maar weet met behulp van Martsje en Carol en de kinderen er weer uit te krabbelen. Het publiek loopt vervolgens naar de plaats van de rechtzitting: bij de fabriek aan de Schapendrift. 

De rechtzitting

Martsje en Carol en de kinderen komen als eerste en Martsje neemt plaats in de beklaagdenbank. Feenstra en deurwaarder Schurer zijn de eisers. Als de rechter verschijnt wordt het publiek verzocht op te staan. Maar waar blijft Gerko nou? De rechter begint, maar Martsje lijkt een beetje in paniek. Dan verschijnt Gerko om de hoek. Hij heeft zich losgerukt van de kornuiten van Feenstra. Hij stormt de rechtzaal binnen en vertelt het ware verhaal. Niet Martsje maar Feenstra moet de belasting betalen over alle huizen waar hij eigenaar van is. Feenstra probeert het nog op een akkoordje te gooien met de rechter, maar die is daar niet van gediend. Hij veroordeelt Feenstra tot het betalen van de belasting, maar Martsje moet de huurachterstand wel binnen 3 dagen betalen anders zal ze achter de tralies belanden. Daar moet men het maar mee doen. Gerko, tot over zijn oren verliefd, besluit de huurachterstand te betalen en Martsje en haar kinderen in zijn huis op te nemen. Eind goed al goed en het publiek wordt uitgenodigd er eentje op te nemen in "De Herberg", een gelegenheid aan de Schapendrift aan de achterzijde van Café De Vosseheer. 

Na afloop van de laatste voorstelling op zondag kwam de hele cast nog even langs. Drie avonden topsport, met soms per speelgroep drie optredens op een avond. Er was een belevenis beloofd en dat is volledig waargemaakt. Een staande ovatie volgde. Waardering was er ook voor de muzikale optredens. Een gelegenheidsband bij de Nijhof speelde muziek van Pink Floyd (o.a. Comfortably Numb), terwijl in de tuinscene gitarist Okke Postma en zangeres Jannie Bakker Pink Floyds "Wish you were here" in het Fries vertolkten. En natuurlijk al die vrijwilligers en figuranten, van verkeersregelaars tot de catering. Een top-weekend voor Donkerbroek!

Zie heel veel FOTO'S gemaakt door Pietsje Dijkstra!

Geplaatst op: 09 September 2015

terug