Nieuws - 4 mei herdenking heeft bijzondere gasten

Op de tv zender NPO1 werd dit jaar als gewoonlijk de Nationale Herdenking 4 mei uitgezonden. Vooraf aan deze uitzending is er een documentaire over de 16 van Marum. In Marum herdenken ze dat 75 jaar geleden op 03 mei 1943 16 willekeurig gekozen mannen en jongens door de Duitsers zijn geëxecuteerd. Dit als vergelding voor de april-mei staking in heel het land. Dit zijn zomaar mensen van dichtbij die hun leven lieten voor de vrijheid. Deze gebeurtenis raakt ook inwoners in ons dorp. Maar het herdenken is voor iedereen heel persoonlijk. Het is niet alleen voor degenen die zijn gevallen in de Tweede Wereld maar ook voor allen die door oorlogshandelingen, wanneer en waar ter wereld, in het belang van het  Koninkrijk zijn gevallen. Maar ook allen, die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Het is tevens een bezinning op het nu en de toekomst.

Stille tocht

In ons dorp starten we onder het luiden van de klokken de stille tocht bij de Laurenstsjerke. Kinderen van beide scholen, De Peggebult en ’t Startblok, dragen de krans en het bloemstuk van school. Een groot aantal inwoners volgen de tocht naar het monument op de begraafplaats ter nagedachtenis aan de gevallenen in het algemeen en van de niet uit Duitsland teruggekeerde dorpsgenoot Luite Middendorp. Om acht uur zijn we twee minuten stil. Ieder met zijn of haar eigen gedachten. Hierna wordt de taptoe geblazen. Jouke Jongsma legt namens de Gemeente Ooststellingwerf de krans. Hierbij geassisteerd door Gerlof Hoekstra en Ate de Jager. Vervolgens worden bloemen gelegd namens CBS De Peggebult en de Protestantse Gemeente Donkerbroek-Haule. Hierna trekt de stoet langs het monument.

Bijzondere gasten

Bij de uitgang van de begraafplaats komt de 4 mei commissie in contact met vier ons onbekende deelnemers aan de tocht. Het blijkt familie van Luite Middendorp. Het zijn Kees en Bjent van der Enden uit Rotterdam met familie. Kees is gehuwd geweest met Luite zijn jongste zus Joukje en Bjent is oomzegger van Luite en zoon van Kees en Joukje. Ze verblijven met hun vieren op een camping bij Appelscha en het is voor het eerst dat zij de herdenking in Donkerbroek bezoeken. De herdenking hebben ze als sober maar zeer ingetogen ervaren. Heel bijzonder vonden ze het hoe het hier in Donkerbroek wordt gedaan. De 4 mei commissie heeft na afloop van de tocht met de bijzondere gasten onder het genot van een kop koffie gezellig nagepraat. We hopen ze zeker terug te zien bij komende herdenkingen.

Op de foto: Kees en Bjent van der Enden

Gedicht Nationale Herdenking

Gytha te Nijenhuis uit Surhuisterveen mocht haar gedicht lezen bij de Nationale Herdenking op de Dam maar had dit evengoed in Donkerbroek kunnen lezen. 

Het liefst willen we vergeten
Deze stoffige doos op zolder laten staan
Dit litteken verbergen met kleding
Maar je kan het niet loslaten

Leegte, stilte
Maar toch luid
Veel woorden
Maar niet te omschrijven

Voor sommigen gegraveerd in geheugens
Bij anderen geleerd met het verstand
De gebeurtenissen van lange tijd geleden
Ze blijven voortbestaan in ons

Een impressie van de tocht vindt u in het fotoboek...

Tekst: Jacob Kroondijk Foto’s: Wiebe de Jong

Geplaatst op: 05 Mei 2018

terug