Nieuws - Uit ons verleden (13): Mini expositie ‘de fiets van Coba Jonker’

Afgelopen maand september verscheen in de dorpskrant en op de dorpssite het verhaal over Coba Jonker en Wielerbaan de Zwaluw bij Ontwijk in de jaren dertig van de vorige eeuw. Na dit verhaal hield de zoektocht naar informatie over Coba Jonker en de Wielerbaan niet op. We kwamen in contact met de heer Wiebe Koning uit Oosterwolde. De heer Koning is een zoon van Coba Jonker en hij vertelde ons dat hij nog een fotoalbum van zijn moeder had over haar prestaties als wielrenster en wielerbaan de Zwaluw. Ook was hij nog in bezit van de racefiets van zijn moeder.

Opgegroeid aan de Herenweg

Coba Jonker is opgegroeid in het pand aan de Herenweg 3 waar haar vader Klaas Jonker een winkel in huishoudelijke artikelen had en waar nu Friso Zekerheid kantoor houdt. Zo ontstond het idee om in de etalage en achter de ramen bij Friso Zekerheid een mini expositie te organiseren met de fiets van Coba als middelpunt. 

85 jaar oude fiets

De fiets van Coba Jonker is een baanfiets van het merk de Mol en niet zomaar een fiets. De Mol was een bekende fietsenfabrikant uit Ossendrecht. Op Mol-racefietsen werden in de jaren dertig vele internationale prijzen gewonnen door Nederlandse wielrenners. Kenmerkend zijn de houten velgen, het ontbreken van remmen en versnellingen. Wel zitten er aan weerzijden van de achteras een tandwiel met een verschillende grootte, waardoor bijvoorbeeld bij de grasbaanraces, waar Coba Jonker ook regelmatig aan deelnam, door het omdraaien van het achterwiel een lichtere versnelling kon worden gekozen. De fiets is ongeveer 85 jaar oud.   

Naast de fiets zijn er foto’s uit het fotoalbum van Coba Jonker te zien van haarzelf op deze fiets en wielerbaan de Zwaluw. De mini expositie is vanaf vrijdag 4 december van buiten af te bezichtigen bij Friso Zekerheid. 

Auteur: Bert Rekker
Werkgroep Historische Route Donkerbroek

 

Geplaatst op: 09 December 2020

terug